GY.I.K.

Mi határozza meg a pellet színét?

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a sötétebb színű pellet a magasabb kéregtartalom miatt sötétebb. Ez nem feltétlenül igaz. A pellet színét sok tényező befolyásolhatja és ezeknek csak egyike a magas kéregtartalom. A szárítási hőmérséklet és időtartam, a présmatrica hőmérséklete, kompresszióviszonya, az esetleges adalékok mind befolyásolhatják a pellet színét. Általában elmondható, hogy a gyors, magas hőmérsékletű szárítás, valamint a magas matricahőmérséklet barnítják a pelletet. Az általunk végzett tesztek során a kéregtartalom (maximum a rönkfán természetesen megtalálható mennyiségben) gyakorlatilag nem befolyásolta a pellet színét. Az alábbi képen látható pelletek ugyanabból az alapanyagból készültek más nedvességtartalom és szárítási hőmérséklet mellett. A jobb oldalon látható pelletek 50%-nál is magasabb nedvességtartalmú aprítékból készültek és egylépcsős szárításnál olyan magas hőt igényeltek, hogy a szárított anyag is begyulladt – emiatt a rendkívül sötét szín.

Mi okozza a salakosodást?

Salak akkor képződik, ha a pellet égése során visszamaradó hamu olvadáspontja alacsonyabb, mint a tűztér hőmérséklete. Ha a pellet kéregtartalma magas, akkor általában több hamut illetve salakot képez. A mezőgazdasági melléktermékekből készülő pelletek (agripellet) illetve a széldeszkából, vagy egyéb fűrészüzemi hulladékból készülő pelletek általában ilyenek.

Mennyi a pellet fűtőértéke?

A miénk 18,53 MJ/kg három minta átlagából számolva.

Mennyi a pellet nedvességtartalma?

Általában nem több, mint 10%. A gyártás folyamán a fűrészpor nedvességtartalma 12-14% között van. A préselés során ez tovább csökken. Ha az alapanyag túl nedves, a pellet szétesik, ha túl száraz, elaprózódik. Adalékolással ezek az értékek eltolhatók. A mi pelletünk 8% vagy az alatti nedvességtartalmú.

Tartalmaz-e a pellet adalékot?

Az általunk gyártott pellet nem – kizárólag fenyőfából gyártunk (jellemzően luc, erdei és vörös)

Milyen fából készül a legjobb pellet?

Nincs határozott válasz. A puha illetve keményfából készülő pellet fűtőértéke, sűrűsége közel azonos. Az égési tulajdonságaik mások, talán a keményfa valamivel több hamut képez. Ha nem tartalmaznak túl sok kérget illetve egyéb szennyezést vagy adalékot, akkor bármelyik használható a legérzékenyebb berendezésben is.

Hosszú vagy rövid?

Inkább rövid. Bizonyos berendezések adagoló csigái nem tudnak megbirkózni a hosszú darabokkal.

Portartalom

A jó minőségű pellet nem töredezik, nem porol. A gyártás, anyagmoztgatás során képződik ugyan némi por, de a csomagolás előtt nálunk ennek nagy része kiválasztásra kerül.

Miért rossz a kéreg?

Nem feltétlenül rossz, de lehetnek a pelletálás illetve a felhasználás szempontjából kedvezőtlen tulajdonságai:

A fenti adatok/tapasztalatok a sajátjaink, nem feltétlenül általános igazságok. Ha Ön másképp tudja vagy gondolja, írjon nekünk.

UNTITRAK Kft. (c)2014.